700
Hores lectives
100
Hores de pràctiques
1 any
Semipresencial (torn de tarda)
4.500€
Preu total del curs

Descobreix el teu futur a Eixample Clínic

Curs d'especialització en bioinformàtica clínica

Descobreix el teu futur a Eixample Clínic

Curs d'especialització en bioinformàtica clínica

Inici Estudis Bioinformàtica Clínica

VULL ESTUDIAR

Curs d'especialització en Formació Professional Bioinformàtica Clínica

Benvinguts al Curs d'especialització en Formació Professional Bioinformàtica Clínica, impartit a Eixample Clínic.

¡Explora el Futur de la Medicina amb Nosaltres!

Benvingut a l'apassionant aventura de la Bioinformàtica Clínica! Estàs preparat per descobrir com la biologia, la clínica i la informàtica s'uneixen per revolucionar la medicina? Aleshores aquest curs és per a tu!

Què és la Bioinformàtica Clínica?

Imagina ser un detectiu de la salut, però en lloc de buscar pistes en una escena del crim, millores la recopilació de dades, les estructures i les presentes de la millor manera perquè els gestors sanitaris i investigadors biomèdics puguin optimitzar els seus resultats per comprendre, millorar i prevenir malalties. Amb la Bioinformàtica Clínica, explorem el codi genètic i les manifestacions clíniques dels pacients sotmesos a exploracions complementàries i tractaments per millorar la salut i el benestar de les persones.

Per què és Apassionant?

Perquè estàs explorant la medicina del futur! Perquè no hi ha "Malalties", hi ha "malalts"! Amb la Bioinformàtica Clínica, podem personalitzar cada cas individual, realitzar tractaments més precisos i prevenir malalties abans que succeeixin. És com ser un superheroi de la medicina, tot gràcies a la màgia de la tecnologia i al coneixement sobre les dades biològiques i clíniques que s'utilitzen avui dia en la Medicina avançada!

Què Aprendràs?

 • Aprendràs a entendre l'origen de les dades, a estructurar-les, avaluar-ne la qualitat i presentar-les de manera òptima perquè investigadors i metges puguin utilitzar-les per millorar la salut de la ciutadania.
 • Descobriràs com els ordinadors ens ajuden a entendre i tractar malalties.
 • Et convertiràs en un element clau en la cadena de valor de la Medicina del futur.

 

Qui Pot Participar?

Tots esteu convidats a unir-vos a aquesta emocionant aventura! No importa si veniu del camp de la informàtica o de l'àmbit sanitari, tots sou benvinguts a ser part d'aquesta emocionant expedició!

Què Fer Després?

És hora d'actuar i ser part d'aquesta aventura! Inscriu-te ara i assegura el teu lloc en aquest emocionant futur. Uneix-te a nosaltres i forma part d'un equip que es prepara per ser motor de canvi en un món que evoluciona en una nova revolució basada en l'anàlisi de les dades, per millorar el benestar de les persones.

Preparat per l'Aventura?

Uneix-te a nosaltres i descobreix el futur de la investigació traslacional amb la Bioinformàtica Clínica d'Eixample Clínic!

>
play

"Desbloqueja el poder de les dades biomèdiques per transformar-les en salut"

Sr Juan Antonio García - Co-director Curs Especialització en Formació Professional en Bioinformàtica Clínica

Coordinador de cicles de bioinformàtica d'FP a Bioinformàtics Barcelona i docent de la familia d'informàtica d'FP

>
play

"Aprofitant bé aquest curs tindràs garantida la oportunitat d'integrar-te com a membre clau en els equips de recerca multidisciplinaris capdavanters en el desplegament de la Medicina de Precisió emprant les tècniques avançades d'analítica de dades amb processament d'algoritmes d'Intel.ligència Atificial"

Dr Xavier Pastor - Co-director Curs Especialització en Formació Professional en Bioinformàtica Clínica.

Professor titular de la Universitat de Barcelona

Consultor sènior del servei d'informàtica clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona

Proposta de Valor

Competències

Objectiu

A qui va dirigit el curs

Per què Eixample Clínic

Detall del cicle

Model pedagògic

Aspectes logístics i organitzatius

Pla d’estudis

Organització del curs per trimestre

Centres de pràctiques

Requisits d'accés al curs

Proposta de Valor

El curs d'especialització en Bioinformàtica Clínica que presenta l'escola Eixample Clínic té com a aspecte diferencial la seva concepció estratègica des d'un inici per part de professionals vinculats en l'àmbit de la bioinformàtica clínica d'institucions emblemàtiques com l'Hospital Clínic de Barcelona (HCB) i Bioinformàtics Barcelona (BIB).

 

Per això, la nostra proposta de valor en aquest curs la concentrem en:

 

 • Reconeixement Institucional i Garantia de Qualitat

En comptar amb la col·laboració i el consens de professionals destacats de l'àmbit de la Bioinformàtica Clínica de l'Hospital Clínic de Barcelona i Bioinformàtics Barcelona, s'assegura la qualitat i rellevància del contingut del curs.

 

 • Experiència Pràctica:

La participació de professionals de l'Hospital Clínic de Barcelona assegura que el curs estigui alineat amb les necessitats i pràctiques del sector de la salut, proporcionant als alumnes una visió pràctica i actualitzada de la bioinformàtica clínica. La participació de professionals de Bioinformàtics Barcelona assegura l'adequació dels continguts del curs, el seu enfocament i el seu abast a les necessitats de les universitats i centres de recerca sanitària associats.

 

 • Xarxa de Contactes:

Aquesta estreta col·laboració ofereix als alumnes l'oportunitat d'establir contactes valuosos en el camp de la bioinformàtica clínica, la qual cosa pot ser beneficiós per al seu desenvolupament professional futur.

Competències

Amb el curs d'especialització en Bioinformàtica Clínica de l'escola Eixample Clínic obtindràs una sèrie de competències i habilitats clau que et permetran desenvolupar-te eficaçment en aquest camp especialitzat de la sanitat. Algunes de les competències que adquiriràs inclouen:

 

 1. Gestió de Dades heterogenis recopilats en els processos assistencials i d'investigació Biomèdiques: Dades Genòmiques, imatges, biosenyals, dades estructurades i textos clínics: Aprendràs a utilitzar eines i tècniques avançades per recopilar, organitzar, estructurar i avaluar la qualitat dels dades d'acord amb la seva tipologia.
 2. Aplicació de la Bioinformàtica en la Medicina Personalitzada: Entendràs com la bioinformàtica s'utilitza per personalitzar els enfocaments de tractament mèdic, adaptant les intervencions terapèutiques segons les característiques genètiques individuals dels pacients i el context assistencial en què s'obtenen.
 3. Ètica i Privadesa en la Bioinformàtica Clínica: Adquiriràs coneixements sobre els aspectes ètics i legals relacionats amb l'ús de dades genòmiques en la pràctica clínica, i aprendràs a manejar adequadament la informació sensible dels pacients.
 4. Comunicació i Col·laboració Interdisciplinària: Desenvoluparàs habilitats per comunicar-te de manera efectiva amb altres professionals de la salut, investigadors i especialistes en bioinformàtica, facilitant la col·laboració interdisciplinària en projectes clínics i de recerca i el treball en equip.
 5. Resolució de Problemes: Aprendràs a abordar reptes i problemes complexos en l'anàlisi i interpretació de dades genòmiques, aplicant mètodes analítics i estratègies de resolució de problemes específiques de la bioinformàtica clínica.

 

En resum, el curs d'especialització en Bioinformàtica Clínica et permetrà incorporar-te al món laboral en equips multidisciplinaris i et capacitarà per rebre un conjunt de dades, preparar-les i tractar-les per donar resposta a les preguntes que plantegin els gestors sanitaris i els investigadors biomèdics.

Objectiu

L'objectiu del curs és capacitar a tècnics superiors de cicles formatius en els àmbits de Sanitat, Química i Informàtica en la gestió computeritzada de tot tipus de dades que es recullen dels pacients, independentment del procediment i de l'entorn en què es registren.

 

Els resultats d'aprenentatge del curs et permetran adquirir una base sòlida sobre la intersecció entre la biologia, la informàtica i la pràctica clínica. Amb aquesta formació estaràs preparat per comprendre i aplicar eines i tècniques bioinformàtiques en el context clínic.

 

Alguns dels objectius específics inclouen:

 

 1. Introducció a la Bioinformàtica Clínica: Familiaritzar els estudiants amb els conceptes bàsics de la Bioinformàtica Clínica, incloent la recopilació, preparació i gestió de dades en el context de la pràctica clínica.
 2. Eines i Mètodes d'Anàlisi: Proporcionar una visió general de les eines i mètodes computacionals utilitzats en Bioinformàtica Clínica.
 3. Aplicacions en l'Àmbit Sanitari: Explorar com s'aplica la bioinformàtica en la captació, estructuració i gestió de dades en l'àmbit de la medicina i la recerca clínica.
 4. Ètica i Privacitat: Discutir els aspectes ètics i legals relacionats amb l'ús de dades genòmiques en la pràctica clínica, i enfatitzar la importància de protegir la privadesa i confidencialitat de la informació del pacient.
 5. Integració Interdisciplinària: Fomentar la col·laboració entre estudiants d'informàtica i de l'àmbit sanitari, promoure un enfocament interdisciplinari per abordar problemes de bioinformàtica clínica i fomentar el treball en equip en projectes pràctics.

 

En resum, l'objectiu del curs és proporcionar als estudiants les habilitats i coneixements necessaris per integrar-se en equips d'explotació de dades per a la recerca i gestió, amb capacitat per comprendre, utilitzar i aplicar la bioinformàtica en el context clínic, preparant-los per contribuir a l'avanç de la medicina personalitzada i l'atenció sanitària basada en l'evidència.

A qui va dirigit el curs

El curs de Bioinformàtica Clínica va dirigit a una varietat de perfils que desitgin adquirir coneixements i habilitats en la intersecció entre la biologia, la informàtica i la medicina. Aquests perfils inclouen:

 

Tècnics superiors en Sanitat:

 • CFGS de Documentació i Administració Sanitàries
 • CFGS de Laboratori Clínic i Biomèdic
 • CFGS en imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear

 

Tècnics superiors d'informàtica i comunicacions:

 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma
 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions web
 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions web, perfil professional Bioinformàtica

 

Tècnics superiors en Química:

 • CFGS de Fabricació de productes Farmacèutics, Biotecnològics i Afins

 

En resum, el curs està dissenyat per a ser accessible i beneficiós per a una àmplia gamma de perfils, incloent tant a professionals de la salut com a professionals de la informàtica, que desitgin aprofundir en el camp emergent de la Bioinformàtica Clínica.v

Per què Eixample Clínic

Hi ha diverses raons per les quals podries triar de cursar aquest curs a l'Escola Eixample Clínic:

 

 • Excel·lència acadèmica:

L'Escola Eixample Clínic gaudeix d'una reputació sòlida en la formació de diferents cursos, tots ells relacionats exclusivament amb l'àmbit de la sanitat, oferint programes acadèmics d'alta qualitat impartits per professionals experimentats en la seva àrea específica de coneixement.

 

 • Enfocament pràctic:

El curs combina l'adquisició i consolidació de coneixements amb un important èmfasi en el desenvolupament de habilitats pràctiques, oferint-te l'oportunitat d'aplicar els coneixements teòrics en projectes reals i casos d'estudi rellevants per a la pràctica diària en el camp de la Bioinformàtica Clínica.

 

 • Accés a recursos tecnològics avançats:

L'escola ofereix accés a recursos i tecnologia de vanguarda, la qual cosa et permetrà familiaritzar-te amb les eines i plataformes utilitzades en Bioinformàtica Clínica.

 

 • Xarxa de contactes:

En estudiar a l'escola Eixample Clínic, tindràs l'oportunitat de connectar amb institucions, investigadors i professionals del camp, la qual cosa pot obrir portes a oportunitats de col·laboració i desenvolupament professional.

 

 • Certificació reconeguda:

En completar el curs, rebràs un certificat de finalització avalat per l'escola Eixample Clínic, la qual cosa pot millorar el teu perfil acadèmic i professional en el camp de la Bioinformàtica Clínica.

 

 • Pràctiques garantides:

Garantim a tots els nostres alumnes (100%) el centre de pràctiques on realitzaran 100 h formatives.

 

 • Humanització del servei:

Eixample Clínic no és només una escola de formació, és l'escola del Campus Clínic i, per això, en cada acció, a través dels nostres valors, transmetem que la nostra raó de ser, com a professionals del sector de la salut, és el pacient. Tenim l'experiència que ens dóna autoritat. Innovem cada dia, metodològicament, amb nous protocols, noves eines, etc. Tenim el coneixement que compartim a través de l'equip docent amb la pràctica assistencial en els centres de treball referents en tot el territori. Però sobretot volem que els nostres alumnes, quan siguin professionals, sàpiguen empatitzar amb el pacient. La tecnologia és important, el coneixement és imprescindible, però a vegades una escolta activa, una mirada o un somriure sincer transmeten més confiança i més seguretat als pacients que la millor de les acreditacions acadèmiques que puguem atorgar.

 

En resum, cursar aquest curs a l'escola Eixample Clínic et proporcionarà una experiència educativa integral i d'alta qualitat, amb un enfocament pràctic i orientat a resultats que et prepararà per destacar en el camp de la Bioinformàtica Clínica.

Detall del cicle

Titulació: Pròpia d'Eixample Clínic

 

Denominació: Curs d'especialització en Bioinformàtica Clínica

 

Durada: 1 any acadèmic (700h lectives: 600h acadèmiques i 100h pràctiques)

 

Inici de curs: 16 de setembre de 2024

 

Ubicació: Escola Eixample Clínic (Edifici Seminari Conciliar Barcelona. Diputació 231. 08007 Barcelona)

 

Formació al centre educatiu: 600 hores

 

Formació en centres de treball: 100 hores

 

Modalitat i torns: Semipresencial (torn de tarda) combinada amb activitats individuals asíncrones i tallers

Model pedagògic

El model d'aprenentatge serà actiu proposant activitats que plantegin problemes reals als alumnes i que hauran d'anar resolent de manera individual o treballant en equip aportant un esperit investigador, col·laboratiu i autocrític. El resultat s'haurà d'exposar davant la resta dels companys i dels professors participant en el debat que es pugui generar amb un component pràctic i interactiu alhora que els alumnes es capaciten per trobar recursos mitjançant una indagació tutoritzada.

 

Es realitza un primer bloc introductori en què es planten les bases per assegurar i homogeneïtzar els coneixements necessaris i suficients que permetin avançar amb solidesa en el següent bloc que es centra de forma específica sobre formats de dades ben diferenciats. Un tercer bloc ofereix una visió general sobre eines d'explotació de dades i el quart consisteix en projecte de final de curs que es treballarà en equip i es presentarà al final del període lectiu.

 

La formació tindrà un focus eminentment pràctic.

Aspectes logístics i organitzatius

Format setmanal:

 

Dilluns i dimecres (15:00 a 20:00): Teoria i sessions de debat sobre tasques proposades

Dimarts i dijous (15:00 a 20:00): Pràctiques (incloent la possibilitat de realitzar seminaris en institucions relacionades amb la pràctica clínica amb dades digitals i la gestió informatitzada de dades) i tasques en equip.

Divendres (15:00 a 20:00): Autoaprenentatge i consolidació personal de coneixements

 

A les hores de contingut acadèmic (37 setmanes * 15h), el curs es complementa amb 45 hores dedicades al Treball de Final de Curs que es farà sobre la resolució d'un problema plantejat i sota la modalitat de treball en equip de aproximadament 5 alumnes.

 

Finalment, l'alumne realitzarà 100 hores de Pràctiques en empreses o institucions amb l'objectiu de dur a terme una tasca efectiva que completi la formació rebuda.

 

Aplicacions informàtiques:

 

El seguiment del curs es realitzarà a través del Campus Virtual (Moodle). També s'utilitzaran complements de Moodle per a altres tasques (portafolis docent, eines d'interactivitat). La part de llenguatge de programació Python del mòdul introductori es podrà impartir en col·laboració del Campus 42, que ofereix equipaments i una metodologia d'aprenentatge, basada en projectes, innovadora i adaptada al ritme de cada alumne.

Pla d’estudis

Mòdul 1: Introducció i fonaments

 

Aquest mòdul consta de tres assignatures i es desenvolupa al llarg del primer trimestre.

 

L'objectiu és aconseguir una base de coneixements i competències que garanteixin una homogeneïtat entre els alumnes que poden provenir de diferents Cicles Formatius de Grau Superior.

 

El contingut principal es basa en dues assignatures. La d'Estructura i organització del sector sanitari i dades biomèdiques ofereix els coneixements i habilitats necessàries per identificar les circumstàncies i el context que envolta les dades biomèdiques. D'altra banda, l'assignatura de Llenguatges informàtics, bases de dades i recursos digitals capacita per poder gestionar els recursos digitals i aplicar el tractament computacional necessari a un nivell de fonaments que més tard s'aplicarà en situacions concretes.

Completa aquest Mòdul l'assignatura Disseny experimental, estadística i qualitat de les dades que té com a objectiu que l'alumne conegui els diferents tipus de dissenys experimentals que es plantegen en els entorns clínics per poder plantejar hipòtesis a contrastar amb l'estadística bàsica convencional i es farà especial èmfasi en una anàlisi exploratòria i de la qualitat de les dades.

 

A) Estructura i organització del sector sanitari i dades biomèdiques (95 hores).

 

B) Llenguatges informàtics, bases de dades i recursos digitals (95 hores).

 

C) Disseny experimental, estadística i qualitat de les dades (20 hores).

 

 

Mòdul 2: Tractament i presentació de dades biomèdiques

 

Aquest mòdul contempla cinc assignatures. Quatre d'elles ocupen el segon i tercer trimestre i estan orientades a aprofundir en les característiques i els tractaments de diferents tipus de dades utilitzats en l'àmbit Biomèdic: les dades -òmiques (D), les dades numèriques (E), dades textuals i codificades (F) i les dades d'imatges i biosenyal (G). La cinquena assignatura és Algorismes i eines aplicades a l'aprenentatge automàtic i s'impartirà en el tercer trimestre un cop capacitats els alumnes per treballar amb dades diversificades i puguin plantejar-ne l'ús en escenaris més complexos.

 

D) Tractament de les dades -òmiques (T2-3, 80 hores).

 

E) Tractament de les dades numèriques (T2-3, 80 hores).

 

F) Tractament de dades textuals i codificades (T2-3, 80 hores).

 

G) Tractament d'imatges i biosenyal (T2-3, 80 hores).

 

H) Algorismes i eines aplicades a l'aprenentatge automàtic. (T3, 25 hores).

 

Mòdul 3: Síntesi amb Projecte de Final de Curs (T2-3, 45 hores)

 

Aquest mòdul consisteix en triar un problema real sobre la preparació d'un conjunt de dades per analitzar, que es realitzarà en grups reduïts (de fins a 5 alumnes) supervisats per un professor-tutor.

 

La elecció del projecte es realitzarà a l'inici del segon trimestre i la dedicació anirà incrementant-se al llarg del segon i especialment del tercer trimestre. Hi haurà una rúbrica d'avaluació que inclourà l'entrega del resultat del projecte i també la part expositiva de la seva presentació al resto de companys i tutors, a més s'inclourà una coavaluació entre els diferents membres del grup. Cada grup tindrà un professor tutor.

Organització del curs per trimestre

Centres de pràctiques

Mòdul 4: Mòdul de pràctiques en centres de treball. (T3, 100 hores)

 

Aquest mòdul es desenvoluparà cap al final del tercer trimestre perquè l'alumne pugui integrar-se en un equip d'algun de les institucions concertades i pugui fer-se càrrec d'una tasca concreta adequada a la formació que hagi adquirit en els mòduls precedents. L'adaptació del torn i l'horari es farà en funció de les condicions d'aquestes institucions.

 

Sortides professionals

 

El mercat laboral en el camp de la bioinformàtica clínica ofereix una àmplia gamma d'oportunitats professionals a causa de la creixent demanda d'experts capaços d'integrar els avanços en biologia i tecnologia de la informació per millorar la recollida, la preparació i la gestió de les dades en l'àmbit de la sanitat i la investigació biomèdica.

 

Si estàs titulat com a tècnic superior en algun dels CFGS de Sanitat, Química o d'Informàtica i comunicacions i vols redirigir la teva trajectòria professional cap a la gestió de les dades, algunes de les sortides professionals que podries explorar després de completar un curs de bioinformàtica clínica a Eixample Clínic inclouen:

 

 1. Bioinformàtic Clínic: Treballar com a bioinformàtic clínic en hospitals, clíniques o organitzacions de recerca, on seràs responsable de l'anàlisi i la interpretació de dades genòmiques per ajudar en el diagnòstic, tractament i prevenció de malalties.
 2. Investigador en Genòmica i Biologia Molecular: Contribuir a projectes de recerca en laboratoris acadèmics, institucions de recerca o empreses de biotecnologia, utilitzant eines bioinformàtiques per estudiar la genòmica, la biologia molecular i la farmacogenòmica.
 3. Desenvolupament de Programari i Eines Bioinformàtiques: Participar en el disseny, desenvolupament i manteniment de programari i eines bioinformàtiques per a l'anàlisi i la visualització de dades genòmiques, contribuint a l'avanç de la infraestructura tecnològica en el camp de la bioinformàtica.
 4. Educació i Formació: Impartir classes o cursos de bioinformàtica clínica en institucions acadèmiques o centres de formació professional, compartint els teus coneixements i experiència amb la pròxima generació de professionals de la salut i la informàtica.
 5. Gestió de Projectes de Recerca: Treballar com a gestor de projectes en institucions de recerca, empreses farmacèutiques o agències governamentals, coordinant projectes de recerca en bioinformàtica clínica i assegurant el compliment d'objectius i terminis.

 

Aquestes són només algunes de les moltes oportunitats professionals disponibles en el camp de la bioinformàtica clínica. Amb la creixent importància de la medicina personalitzada i la genòmica en l'atenció mèdica, s'espera que la demanda de professionals capacitats en bioinformàtica continuï en augment en els pròxims anys.

Requisits d'accés al curs

Les persones que compleixin algun dels requisits llistats poden accedir a estudiar el curs d'especialització en bioinformàtica clínica:

 

 • Tenir el títol de tècnic superior en algun dels àmbits següents:


Tècnics superiors en Sanitat:

 • CFGS de Documentació i Administració Sanitàries
 • CFGS de Laboratori Clínic i Biomèdic
 • CFGS en imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear


Tècnics superiors d'informàtica i comunicacions:

 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma
 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions web
 • CFGS de desenvolupament d'aplicacions web, perfil professional Bioinformàtica


Tècnics superiors en Química:

 • CFGS de Fabricació de productes Farmacèutics, Biotecnològics i Afins

 

Graduats i Llicenciatss Universitaris de la branca sanitària: Medicina, Infermeria, Biologia, Biomedicina, Farmàcia, etc.

Graduatss i Llicenciats Universitaris en Informació i Documentació.

* Camps obligatoris
Nom
Cognoms
Telèfon
Correu electrònic
Número de document
Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i Google. Política de Privacitat i Condicions de Servei Aplicar.
Sol·licitud enviada. Estudiarem la informació i ens posarem en contacte amb tu.
arrow-left

CURS D'ESPECIALITZACIÓ BIOINFORMÀTICA CLÍNICA

Procés de matriculació

Si vols realitzar la preinscripció/matriculació al Curs d'Especialització Bioinformàtica Clínica, posa't en contacte amb la secretaria acadèmica a través del correu electrònic: squiros@fmcb.cat