Sabem que una bona nutrició i una dieta suficient i equilibrada combinada amb l’exercici físic regular són elements fonamentals de la bona salut. També sabem que una mala nutrició pot reduir la immunitat, augmentar la vulnerabilitat a les malalties i cronificar-les i alterar el desenvolupament físic i mental.
Tècnic de Dietètica, orientat a l’activitat física i al son
Formació reglada
CFGS de Dietètica, orientat a l’activitat física i al son
EIXAMPLE CLÍNIC
CFGS DIETÈTICA orientat a l’activitat física i al son
Ser tècnic superior en Dietètica orientat a l’activitat física i al son és tendència. La importància de l’alimentació i l’estil de vida saludable cada cop és més evident tant per a persones sanes com per a les que tenen determinades condicions de salut. Per això, socialment l’interès per la dietètica ha experimentat un auge en l’àmbit personal i professional aquests darrers anys.
La demanda de professionals en dietètica està en constant creixement degut a aquesta creixent consciència de la importància de la nutrició en la salut. Tant la nutrició equilibrada com l’activitat física suposen un gran impacte sobre la salut i la millora de moltes malalties. Molts estudis epidemiològics han demostrat una forta relació causal entre algunes malalties cròniques i determinats hàbits de vida: la nutrició i l’activitat física.
També està demostrat científicament que una mala nutrició pot alterar el sistema immunològic, augmentar el risc de malalties cardiovasculars, alterar el desenvolupament fisicopsíquic i fins i tot augmentar el risc de patir greus malalties. En aquest cicle formatiu de grau superior en Dietètica orientat a l’activitat física i al son plantegem un aprenentatge 360º al voltant d’hàbits saludables basat en la importància de la nutrició de persones i l’activitat física com dues cares d’una mateixa moneda. Una bona higiene del son per a un descans correcte constitueix un altre pilar fonamental en el manteniment de la salut de la població.
Un tècnic superior en dietètica aplica i promou els seus coneixements sobre una nutrició saludable per al benestar de la població. Fins i tot participa en l’abordatge, dins un equip multidisciplinari, de patologies nutricionals contribuint a un món més saludable i sostenible. La formació en dietètica ofereix oportunitats laborals a hospitals, clíniques, escoles, centres de recerca i a la indústria alimentària.
El cos humà està sàviament organitzat per moure’s constantment. Tot i això, en la societat actual per a la majoria de les persones l’activitat física diària està vinculada al seu temps lliure i al desplaçament actiu. En aquest curs enfoquem l’activitat física com un fàrmac, una prescripció que ajuda en la prevenció i en la gestió de malalties cròniques, moltes provocades pel sedentarisme.
CFGS IMATGE PER AL DIAGNÒSTIC I MEDICINA NUCLEAR
Informació general
Competències
Objectius
A qui va dirigit
Per què Eixample Clínic
Detall del cicle
Pla d’estudis
Centres de pràctiques
Continuïtat
Requisits d’accés
Competències
Amb aquest curs adquiriràs les competències que et permetran, com a tècnic superior en dietètica, promoure canvis en l’alimentació de la població que millorarà la seva salut i el seu benestar:
- Promoure la salut i el benestar de les persones, ja que comprendràs com impacta l’alimentació en la salut.
- Promoure canvis en els hàbits saludables. Actualment a la nostra societat s’estan experimentant canvis significatius en els hàbits alimentaris a causa de factors com la concentració de població a les grans ciutats, la globalització i la disponibilitat d’aliments processats. Podràs ajudar la població a prendre decisions informades sobre la seva dieta i a saber adaptar-se a aquestes noves realitats alimentàries
- Ajudaràs en la gestió de la malnutrició. Aquesta no es limita a la desnutrició; la sobrealimentació i la mala elecció d’aliments també són formes de malnutrició. Amb la teva visió holística de la salut nutricional contribuiràs a millorar la salut de les persones.
- Donaràs suport a grups vulnerables o grups específics com infants, gent gran, atletes, etc. per garantir que rebran la dieta adequada segons les seves necessitats.
- Contribuiràs de manera activa a la sostenibilitat del planeta, ja que desenvoluparàs un paper fonamental en la promoció de pràctiques alimentàries sostenibles i en la reducció de l’impacte ambiental de la producció d’aliments, elements essencials per abordar els reptes actuals de la crisi climàtica.
Objectius
En aquest cicle formatiu de grau superior en Dietètica, l’alumnat aprendrà a dur a terme tasques i funcions tan importants com:
- Elaboració de dietes adaptades a persones i/o col·lectius sans.
- Elaboració de dietes adaptades a persones i/o col·lectius amb patologies específiques seguint les prescripcions medicodietètiques, realitzant-ne el seguiment.
- Realitzar un control de qualitat de l’alimentació.
- Analitzar comportaments i necessitats alimentàries.
- Oferir solucions terapèutiques en alimentació equilibrada.
- Desenvolupar un elevat sentit de l’ètica i de la responsabilitat en tot allò referit a l’alimentació.
A qui va dirigit
Aquest CFGS va dirigit a totes aquelles persones que consideren que l’alimentació és una qüestió essencial per a la salut de la població i que desitgen l’adquisició de tots els coneixements i de totes les competències per desenvolupar la seva carrera professional en aquest àmbit laboral.
Amb el Grau Superior en Dietètica et podràs incorporar al món laboral realitzant tasques com a tècnic superior en dietètica com a freelance (en gabinets de dietètica), com a tècnic en higiene alimentària o responsable de seguretat alimentària en empreses del sector o com a educador o formador de bones pràctiques en higiene alimentària.
Quan acabis la teva formació hauràs millorat la capacitat de treballar en equip i la iniciativa emprenedora, que t’han de permetre desenvolupar eines d’adaptació en una professió en evolució constant, però sobretot hauràs rebut al llarg del curs eines per gestionar, per empatitzar i per cuidar els pacients. Aquest és el focus principal de la nostra raó de ser
Tot això et permetrà convertir-te en un professional en el terreny de la dietètica amb un perfil professional i personal diferencial, amb una formació de prestigi, reconeguda en tot el sector sanitari.
Per què Eixample Clínic
- Àmplia experiència: des del 2005, milers d’alumnes han passat per l’escola i han assolit els seus somnis
- Equip docent especialitzat: Els professors imparteixen a les aules només les assignatures relacionades amb les modalitats en què desenvolupen la seva activitat professional als seus centres de treball. Els nostres docents són metges, nutricionistes, biòlegs i fisioterapeutes.
- Continguts actualitzats: Més enllà d’impartir els continguts oficials, la pertinença al Campus Clínic ens permet actualitzar els protocols explicats a classe amb els aplicats en un centre d’excel·lència com Clínic Barcelona o altres centres de reconegut prestigi.
- Garantim a tots els nostres alumnes (100 %) el centre de pràctiques on realitzaran 410 h formatives.
- Model acadèmic en què l’alumne és el centre: amb classes dinàmiques, potenciant la creativitat, la comunicació, el treball en equip i col·laboratiu, així com l’esperit crític.
- Humanització del servei. Eixample Clínic no és només una escola de formació, sinó que és l’escola de Campus Clínic i per això, en cada acció, mitjançant els nostres valors, transmetem que la nostra raó de ser, com a professionals del sector salut, és el pacient. Tenim l’experiència que ens dona autoritat. Innovem cada dia, metodològicament, amb nous protocols, noves eines… Tenim el coneixement que compartim mitjançant l’equip docent amb la pràctica assistencial als centres de treball referents a tot el territori. Però sobretot volem que els nostres alumnes, quan siguin professionals, sàpiguen empatitzar amb el pacient. La tecnologia és important, el coneixement és imprescindible, però de vegades una escolta activa, una mirada o un somriure sincer transmeten més confiança i més seguretat als pacients que la millor de les acreditacions acadèmiques que puguem atorgar.
Detall del cicle
Titulació oficial: Generalitat de Catalunya. Departament d’Educació
Denominació: Tècnic Superior en Dietètica
Durada: 2 anys acadèmics (2.000 h lectives)
Inici de curs: Setembre
Ubicació: Escola Eixample Clínic (Edifici Seminari Conciliar Barcelona. Diputació 231. 08007 Barcelona)
Formació al centre educatiu: 1.590 hores
Formació en centres de treball: 410 hores
Modalitat i torns: Presencial (torn matí)
Poden accedir a estudiar el CFGS Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear les persones que compleixin algun dels requisits llistats.
En cas de no complir-ne cap, cal superar una prova d’accés. Per presentar-se cal tenir com a mínim 19 anys l’any en què es fa la prova o 18 anys si es té el títol de tècnic de la mateixa opció del cicle al qual es vol accedir.
Pla d’estudis
- Organització i Gestió de l’Àrea de Treball Assignada a la Unitat/Gabinet de Dietètica
- Alimentació Equilibrada
- Dietoteràpia
- Control Alimentari
- Microbiologia i Higiene Alimentària
- Educació Sanitària i Promoció de la Salut
- Fisiopatologia Aplicada a la Dietètica
- Relacions en l’Àmbit de Treball
- Formació i Orientació Laboral
- Formació en Centres de Treball
- Síntesi
Durant el curs, diversos professionals referents en el sector de la nutrició, de la medicina i de l’esport imparteixen xerrades sobre temes d’actualitat, com la nutrició de l’esportista, la importància de la higiene del son en la salut i el rendiment esportiu, cadena de control alimentari dels menús dels pacients d’un hospital…
Així mateix, es fan visites a empreses del sector alimentari relacionades amb els continguts didàctics dels mòduls que s’imparteixen.
Centres de pràctiques
Les pràctiques del cicle de Grau Superior en Dietètica es realitzen a empreses del sector alimentari (càterings, menjadors de col·lectivitats, formació de cuina...), hoteleria, geriàtrics, cuines d’hospitals (Clínic Barcelona), centres esportius, etc.
Continuïtat
SORTIDES PROFESSIONALS:
- Tècnic/a en Dietètica i Nutrició
- Dietista en una consulta personalitzada en gimnasos, botigues de dietètica, parafarmàcies, centres d’estètica, herboristeries, balnearis…
- Responsable d’alimentació en empreses de serveis de menjars.
- Responsable de seguretat alimentària i planificador/a de menús en empreses de càtering, residències, escoles.
- Consultor/a en alimentació.
- Tècnic/a en higiene dels aliments, controlant la qualitat dels aliments en laboratoris i en departaments de recerca i desenvolupament de nous productes, entre d’altres.
- Educador/a sanitari/ària com a formador/a de bones pràctiques en higiene alimentària.
SORTIDES ACADÈMIQUES:
- Amb aquest cicle s’obté la titulació de tècnic/a superior en Dietètica.
- Permet accedir a qualsevol estudi universitari oficial de grau i a cicles de grau superior de formació professional.
- Pel que fa a l’accés a estudis universitaris dins de la branca sanitària, permet integrar coneixements sobre alimentació, ja que són transversals en tots, sent un important actiu en el consell dietètic de la població sana i malalta. Per exemple: en Medicina, Infermeria, Psicologia, Fisioteràpia, Enginyeria alimentària, Farmàcia i Ciències de l’activitat física i l’esport, entre d’altres.
Requisits d’accés
Poden accedir a estudiar el CFGS de Dietètica orientat a l’activitat física i al son les persones que compleixin algun dels requisits llistats.
- Tenir el títol de batxillerat.
- Estar en possessió del títol de tècnic de formació professional de Grau Mig o tècnic de formació professional de Grau Superior.
- Haver superat el curs d’orientació universitària (COU) o el preuniversitari.
- Tenir el títol de batxillerat per haver cursat el batxillerat unificat polivalent (BUP).
- Tenir qualsevol titulació universitària o una d’equivalent.
- Haver superat la prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys.
En cas de no complir-ne cap, cal superar una prova d’accés. Per presentar-se, cal tenir com a mínim 19 anys l’any en què es realitza la prova o 18 anys si es té el títol de tècnic de la mateixa opció del cicle al qual es vol accedir.
"Metodologia d’aprenentatge dinàmica i participativa"
Dra. Irene César - Coordinadora CFGS Dietètica
CFGS DE DIETÈTICA, ORIENTAT A L’ACTIVITAT FÍSICA I AL SON
Procés de matriculació
Si vols fer la preinscripció/matriculació al CFGS de Dietètica orientat a l’activitat física i al son posa’t en contacte amb la secretaria acadèmica mitjançant el correu electrònic: squiros@fmcb.cat
L’ESSÈNCIA DE LA FORMACIÓ
Galeria d’imatges
FORMACIÓ ESPECIALITZADA I ALTAMENT QUALIFICADA
Altres programes formatius
FORMACIÓ CONTINUADA
Auxiliar sanitari zelador
Podràs desenvolupar la professió de zelador en totes les modalitats. Assoliràs els coneixements necessaris per dur a terme mobilitzacions i transport de pacients de manera professional i per formar part de l’equip sanitari de qualsevol centre hospitalari
FORMACIÓ CONTINUADA
Tècnic del Son
És un curs professional orientat bàsicament a la pràctica i mitjançant el qual adquiriràs les competències per al desenvolupament de les proves diagnòstiques del son de manera autònoma i amb qualitat.
CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR
Tècnic de Laboratori clínic i biomèdic
Realitzaràs estudis analítics de mostres biològiques, així com la validació tècnica dels , que han de servir per a la prevenció, diagnòstic, control, evolució i tractament de les malalties.
CICLE FORMATIU DE GRAU SUPERIOR
Tècnic de Dietètica, orientat a l’activitat física i al son
Milloraràs la salut i el benestar de les persones, promovent canvis cap a hàbits saludables, ajudant en la gestió de la malnutrició i donant suport a grups vulnerables. A més, contribuiràs de manera activa a la sostenibilitat del planeta.